Nieuws
Publicatiedatum: 13 augustus 2024 | Geschreven door: Wander de Groot
parkeergarage

PvdA discrimineert slechthorende man niet

Een slechthorende man bekijkt YouTubevideo’s op het kanaal van de Partij van de Arbeid (PvdA). Hij kan niet alle video’s goed volgen, omdat de video’s niet of niet goed zijn ondertiteld. Daarom vindt de man dat de PvdA hem discrimineert. Hij stapt naar het College voor de rechten van de mens. Die oordeelt op 6 augustus dat de PvdA geen verboden onderscheid heeft gemaakt jegens de man op grond van handicap of chronische ziekte door niet alle YouTubevideo’s van handmatige ondertiteling te voorzien.

Wel moet de politieke partij aan het college uitleg geven. De PvdA zegt zich in te spannen om al haar activiteiten geleidelijk toegankelijk te maken voor slechthorenden. Eerder koos de partij ervoor niet alle YouTube video’s handmatig, maar automatisch te vertalen, omdat het aantal mensen dat informatie opzoekt via YouTube relatief beperkt is. Bij live evenementen zorgt de PvdA dat er schrijf-en gebarentolken aanwezig zijn, zodat livestreams ondertiteld kunnen worden. Verder worden video’s op andere social-mediakanalen wel ondertiteld, en kan je de partijstandpunten op de website ook laten voorlezen of de hulp via Whatsapp inroepen.

Het College is van oordeel dat de PvdA voldoende maatregelen treft om haar diensten stapsgewijs voor iedereen toegankelijk te maken. Hoewel een aantal video’s niet voorzien is van een handmatige ondertiteling en daardoor niet goed te volgen is, betekent dit naar het oordeel van het College niet dat de PvdA elke oudere video direct dient te voorzien van handmatige ondertiteling. [CvdRM 2024-67]