Nieuws
Publicatiedatum: 1 april 2022 | Geschreven door: Hans Delissen

Skillspaspoort in opkomst

Steeds meer sectoren, zoals de bouw en de installatietechniek, werken aan de invoering van een  skillspaspoort. Het geeft een overzicht van verworven vaardigheden en vormt samen met een cv een completer beeld wat een sollicitant kan. Simpel gezegd is het een digitaal instrument waar medewerkers hun vak-competenties, zoals metselen, kunnen bijhouden, maar ook soft-skills, denk aan leidinggeven of organiseren.

Twee kanten

Het mes snijdt aan twee kanten. Werkgevers krijgen zo een beter beeld van de kennis, ervaringen en vaardigheden van een nieuwe  medewerker. Werknemers worden zich bewuster welke kwaliteiten ze als professional in huis hebben en welke ze nog missen.

Kinderschoenen

Het skillspaspoort staat nog in de kinderschoenen. TNO, het UWV en de bouw werken eraan en de installatietechniek denkt er over na. Uit het onderzoek ‘Vrij reizen over de arbeidsmarkt’ van TNO onder 600 werkgevers blijkt dat 59% van de werkgevers positief staan tegenover het idee van een skillspaspoort. Daarvan geeft 82% aan dat ze het paspoort ook daadwerkelijk gaan gebruiken.

Landelijk invoeren

In een interview in het SERmagazine van februari zegt Hanneke Ackermann, programmamanager FME, dat invoering van het skillspaspoort alleen maar zin heeft als het landelijk wordt ingevoerd. ‘Daar zijn landelijke afspraken voor nodig. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarbij ook een belangrijke rol. Het wordt een enorm project; het is een beweging die op gang moet komen.’