blogs en interviews
Laatst gewijzigd op: 20 september 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
CO2-registratie

Wat betekent de verplichte CO2-rapportage voor jouw organisatie?

Vanaf 1 juli 2024 zijn organisaties met 100 of meer werknemers verplicht om te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van de werknemers: de CO2-rapportageplicht. Deze verplichting is onderdeel van het Klimaatakkoord. Eén van de afspraken is om de werkgebonden personenmobiliteit met minimaal 1,5 megaton CO2-uitstoot te verminderen in 2030.

Wat moet een werkgever doen?

Bijna de helft van de uitstoot door personenmobiliteit komt door zakelijk verkeer en woon-werkverkeer. Dit noemen we samen de werkgebonden personenmobiliteit. Werkgevers hebben volgens de overheid daarom een grote rol in het duurzamer maken van de werkgebonden personenmobiliteit. Werkgevers kunnen werknemers bijvoorbeeld laten thuiswerken waar mogelijk en aansturen op reizen met het openbaar vervoer, de fiets of een elektrische auto. Daardoor zal de jaarlijkse CO2-uitstoot verminderen. De jaarlijkse rapportageverplichting maakt inzichtelijk wat de CO2-uitstoot per werknemer is én zorgt voor bewustwording bij werkgevers over de CO2-uitstoot.

Vanaf 1 juli 2024 verplichte CO2- rapportage

Tot 1 juli 2024 mochten organisaties vrijwillig rapporteren over de CO2-uitstoot. Vanaf 1 juli 2024 geldt de CO2-rapportageplicht voor organisaties met 100 of meer werknemers. Uiterlijk op 30 juni 2025 moet je de gegevens indienen bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Een goede voorbereiding is daarom belangrijk.

Voor wie geldt de CO2-rapportageplicht?

De rapportageverplichting geldt voor werkgevers met 100 of meer werknemers. De werkgever is degene die staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK). De werknemer is degene die werkzaam is op basis van een arbeidsovereenkomst en die minimaal 20 uur per maand betaald werk verricht. Als peildatum hiervoor geldt 1 januari van het rapportagejaar of 1 juli als je kiest voor een halfjaarrapportage. Maar let op:

  • voor alle vestigingen met hetzelfde KvK-nummer moet je gezamenlijk rapporteren;
  • vestigingen buiten Nederland vallen niet onder de rapportageplicht;
  • werkgevers die gebruik maken van uitzendkrachten hebben geen CO2-rapportageplicht. Deze verplichting ligt bij het uitzendbureau.

Om welke gegevens gaat het?

Er wordt gerapporteerd over ritten met een start- of eindpunt in Nederland, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen:

  • zakelijke reizen en woon-werkverkeer;
  • vervoermiddel;
  • brandstofsoort.

Voor nu geldt er een gezamenlijk CO2-uitstoot plafond. In 2026 zal na evaluatie blijken of er regelgeving nodig is over een maximum CO2-uitstoot per kilometer per werkgever.

Ilona van Oost is werkzaam bij SD Worx, partner van HR Live op 17 oktober in de FokkerTerminal in Den Haag.