Wat komt eerst: een aanstellingskeuring of een arbeidsvoorwaardengesprek?
Werkgevers mogen een aanstellingskeuring niet gebruiken als algemeen selectie-instrument. Daarom mag een aanstellingskeuring alleen worden uitgevoerd als je het voornemen al hebt gedeeld met de medewerker om hem of haar aan te nemen. Een aanstellingskeuring vindt dus altijd plaats na het arbeidsvoorwaardengesprek en aan het einde van de sollicitatieprocedure.
Specifieke functie-eisen
De aanstellingskeuring is er alleen voor om te controleren of er geen medische beperkingen zijn om die gekozen kandidaat de functie te laten uitvoeren. Dat kan alleen als er specifieke medische vereisten aan de functie zitten. Denk aan beroepen als beroepsmilitair, brandweerman, duiker, machinist, piloot. Of aan beroepschauffeurs zoals vrachtwagenchauffeurs of touringcarchauffeurs, die uren achtereen alert moeten blijven en kleuren goed moeten kunnen onderscheiden. Of aan bouwvakkers die in staat moeten zijn meer dan één uur per dag te werken met trillend handgereedschap, zoals een motorzaag.
Sollicitatieformulier
Let op dat ook in een sollicitatieformulier geen vragen staan die gaan over de algemene gezondheid. Beperk je tot eisen die voor de uitvering van de functie relevant zijn. Ga hier zorgvuldig mee om, want klachten kunnen negatieve gevolgen hebben zoals imagoschade en een aansprakelijkheidsclaim.
Meer lezen over aanstellingskeuringen? Bekijk hier de checklist.