Nieuws
Publicatiedatum: 22 november 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
arbeidsongeval

‘Liever loondoorbetalingsplicht verkorten dan externe re-integratie’

Het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) – die zoals de naam al doet vermoeden de regering adviseert of nieuwe wetsvoorstellen niet onnodig veel extra regeldruk opleveren – adviseert negatief over het wetsvoorstel om kleine werkgevers in het tweede jaar de re-integratie van een zieke werknemer buiten de eigen organisatie te laten doen. Effectiever en aanzienlijk minder gedoe is het als de loondoorbetalingsplicht teruggaat van twee naar een jaar. ATR beredeneerde het advies in een brief aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Onpraktisch

Het voorstel is volgens het ATR niet praktisch uitvoerbaar. Ten eerste omdat er te weinig keuringsartsen zijn bij het UWV om de verplichte medische keuring uit te voeren na het eerste ziektejaar. Bovendien is het vroegtijdig stoppen met interne re-integratie niet in het belang van de werknemer, die hiermee zijn kansen om weer aan de slag te gaan verkleind Het wetsvoorstel zal volgens ATR tenslotte tot meer WIA-aanvragen en toekenningen leiden en meer ontslagprocedures.

Loondoorbetalingsplicht

Er zijn andere manieren om het re-integratietraject van de zieke medewerker minder inspannend te maken voor de werkgever, vindt het ATR. Zo denken zij aan een loondoorbetalingsplicht tot één jaar in plaats van twee voor kleinere werkgevers. Hierdoor hoeven zij nog maar één jaar het loon door te betalen aan een zieke medewerker. Daarmee verlicht je de financiële lasten en regeldruk aanzienlijk. Hierdoor is er eerder meer duidelijkheid en is de werkgever wendbaarder.