
Nederlandse en Duitse grenswerkers kunnen 34 dagen thuiswerken
Nederland en Duitsland gaan hun belastingverdrag zo aanpassen dat grenswerkers jaarlijks maximaal 34 dagen kunnen thuiswerken zonder dat zij in beide landen belasting daarover hoeven te betalen. Het heffingsrecht blijft de eerste 34 dagen bij het land waar de werkgever is gevestigd. Er is sprake van een thuiswerkdag als de werknemer meer dan 30 minuten per dag vanuit huis werkt. De regeling is verplicht van toepassing, de werknemer of werkgever kunnen dus niet kiezen deze wel of niet te gebruiken. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN op 6 mei op de website.
Niet pro rata
De grens van 34 dagen geldt per kalenderjaar en wordt niet ?geprorateerd? als de werknemer niet het hele jaar in dienst is van dezelfde werkgever. Dat betekent bijvoorbeeld dat een werknemer die in Duitsland woont en per 15 november van het jaar in dienst treedt bij een Nederlandse werkgever, volledig thuis kan werken terwijl er toch over het volledige loon in Nederland belasting geheven zal worden. Minimaal een dag in Nederland werken lijkt overigens wel een voorwaarde om deze regeling te kunnen toepassen, maar als daaraan wordt voldaan, dan is de gehele beloning in Nederland belast.
Niet voor sociale premies
Om het ingewikkeld te maken: de afspraak geldt alleen voor de belastingheffing, niet over de sociale-zekerheidspremies. Waar die moeten worden afgedragen, is geregeld in een EU-verordening en de kaderovereenkomst telewerken. Onder omstandigheden kan een grenswerker die in dienst is van een Nederlandse werkgever tot 50% thuiswerken in Duitsland en toch (volledig) in Nederland sociaal verzekerd zijn. De belastingafspraken die nu worden gemaakt gaan veel minder ver.