Nieuws
Publicatiedatum: 2 juni 2022 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
reiskostenvergoeding

Waarom blijft 1.7 miljard aan opleidingsbudget onbenut?

Volgens werkgeversvereniging AWVN bleef in 2021 1.7 miljard euro aan opleidingsbudget op de plank van werkgevers liggen. Opleidingen zijn niet alleen belangrijk voor het up to date houden van kennis en vaardigheden, ze zijn ook nog eens een uitstekend instrument in deze tijd van schaarste om medewerkers binnen boord te houden. Uit een studie van Maastricht University blijkt zelfs dat het volgen van bedrijfsopleidingen de productiviteit met 10% kan verhogen, zo staat te lezen in het FD. Waarom blijft dan toch zo’n groot bedrag onbenut?

Richting en ruggensteun

Volgens Jos Sanders, lector leren tijdens de beroepsloopbaan aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) is het beschikbaar stellen van een arbeidsbudget niet voldoende. Als je als werkgever wil investeren in de ontwikkeling van je medewerkers, moet je niet alleen financiële ondersteuning bieden, maar ook tijd, richting en begeleiding. Denk mee welke trainingen een medewerker verder helpt, ook met het oog op toekomstige taken en vaardigheden.

Wegnemen belemmeringen

Het is verder belangrijk dat de werkgever belemmeringen wegneemt. In de eerste plaats het tijdsaspect. Biedt werknemers aan om trainingen die gericht zijn op werk onder werktijd te volgen. Een andere belemmering is dat opleidingsbudgetten bij vertrek (deels) moeten worden terugbetaald. En een andere eis is het behalen van een diploma. Ook dat schrikt mensen af. Als je wilt dat je werknemers zich verder ontwikkelen moet je leren loskoppelen van belemmerende voorwaarden. Dat komt niet alleen de ontwikkeling van werknemers ten goede, maar ook die van werkgevers.