Nieuws
Publicatiedatum: 8 oktober 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
werktijden, agenda, verlof

CNV: vierdaagse werkweek levert hogere arbeidsproductiviteit

Een kortere werkweek leidt tot 25% meer productiviteit per uur en een lager ziekteverzuim. Werknemers gaan niet alleen efficiënter werken, maar hebben ook een betere privé-werkbalans en minder uitval. Een kortere werkweek zorgt er ook voor dat organisaties hun werkprocessen tegen het licht worden gehouden. Overbodig overleg kan geschrapt, online werken bevorderd en de reiskilometers beperkt. AI en digitalisering zorgen voor verdere optimalisatie. Dat alles levert onder de streep een hogere productiviteit per uur op.

Internationale pilots

Dat stelt vakbond CNV op basis van een eigen analyse van enkele internationale pilots naar korter werken van 28 september:

  • Een proef van 18 maanden met een vierdaagse werkweek bij Unilever in Nieuw-Zeeland tussen 1 december 2020 en 30 juni 2022 laat zien dat de productiviteit met 25% toeneemt, de omzet groeit en het ziekteverzuim met 34% daalt. De overgrote meerderheid van de werknemers voelt zich zelfs meer betrokken bij het werk.
  • Bij een Australisch pilotprogramma voor een vierdaagse werkweek uit 2022 met 26 organisaties blijkt 95% van de organisaties na de pilot door te gaan met de vierdaagse werkweek. Het verzuim daalt met 44% en het aantal ontslagen nam af met bijna 96%.
  • Dankzij het positieve resultaat met een vierdaagse werkweek bij de nationale overheid en de gemeenteraad van Reykjavik uit 2015 kunnen werknemers ij IJsland nu overal korter werken voor hetzelfde loon. Het heeft een positieve invloed op het welzijn van werknemers, een betere werk-privébalans en meer werktevredenheid, terwijl de kwaliteit van de dienstverlening gelijk blijft of zelfs verbetert.
  • In 2022 werken werknemers in het Verenigd Koninkrijk bij 61 organisaties 80% van hun gebruikelijke uren voor hetzelfde loon, in ruil voor de belofte om 100% van hun gebruikelijke werk leveren. Werknemers genieten van een betere fysieke en mentale gezondheid en van een betere werk-privébalans en zijn minder vermoeid door het werk. Deze verbeteringen zijn zelfs een jaar later nog merkbaar. Leidinggevenden en directies van 28 van deze organisaties geven aan dat de vierdaagse werkweek een positieve impact heeft op hun organisatie. De helft ervaart minder personeelsverloop, bijna een derde zegt dat de vierdaagse werkweek bijdraagt aan een betere werving en 82% meldt gunstige effecten op het welzijn van de medewerkers.

30-urige werkweek

Een kortere werkweek is een katalysator voor productiviteitsgroei per uur volgens de CNV. Korter werken met behoud van loon vindt de vakbond bovendien hard nodig in een tijd waarin steeds meer werkenden klem komen te zitten tussen werk, privé en zorgtaken. Dat werkgeversorganisaties juist mensen wil stimuleren langer te werken is een ‘jaren ’50 oplossing’ en tegen de trend in. Uit eerder eigen onderzoek bleek dat 58% van de werknemers voorstander is van een kortere werkweek. 54% verwacht dat over 10 jaar de 30-urige werkweek de norm is. Bijna de helft vindt vijf dagen werken niet meer van deze tijd.