Nieuws
Publicatiedatum: 2 oktober 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Arbeidsinspectie

Kabinet doet onderzoek naar knelpunten bij cao en avv

Het kabinet gaat onderzoek doen naar de mogelijke knelpunten in het stelsel van collectieve arbeidsovereenkomsten (cao) en het principe van algemeenverbindendverklaring (avv). De eerste gesprekken daarover zijn al geweest. De minister belooft de Kamer nader te informeren over de uitkomsten en het vervolg. Dat staat een beetje verstopt aan het eind van een brief van 24 september aan de Tweede Kamer van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over iets anders: een onderzoek naar de rol van kleine vakbonden bij het afsluiten van cao’s.

Bijna 8.000 cao’s

Voor het onderzoek is gekeken naar de bijna 8.000 cao’s die zijn afgesloten voor 1.316 bedrijfstakken en ondernemingen in de periode 2005 tot en met 2022. In het onderzoek is een onderscheid gemaakt tussen bonden die zijn aangesloten bij vakcentrales die vertegenwoordigd zijn in de Stichting van de Arbeid (FNV, CNV en VCP) en de overige vakbonden die dat niet zijn. Die laatste groep is weer in drie groepen verdeeld: algemene bonden, sectorspecifieke bonden en ondernemingsbonden.

Vakcentrales dominant

Uit de resultaten blijkt dat de bonden die zijn aangesloten bij de drie vakcentrales veruit het meest betrokken zijn bij het afsluiten van cao’s. FNV blijkt dat bij 88% van de bedrijfstakken en ondernemingen, CNV bij 64% en VCP bij 42%. Het aantal door de algemene bonden (zoals LBV, ABW, RMU en AVV) ondertekende cao’s varieert tussen de 3 en 7%, voor de sectorale bonden (zoals FBZ, BVPP, ABGP en CGMV) ligt dat tussen de 4 en 9% en voor de ondernemingsbonden (zoals VWNB, W.I.M., WVdVdG en VCO) tussen de 1 en 3%.