blogs en interviews
Laatst gewijzigd op: 30 augustus 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
overwerk

Als long covid of burn-out klachten slechts symptomen zijn

Blog door Barbara Kok (Burn Out Poli)

Sinds de covid-pandemie krijgen wij veel mensen in de vestigingen van Burn Out Poli. Ze zijn inmiddels burn-out zijn geraakt door chronische stress op hun aanhoudende klachten door long covid. Dat is een complexe en vaak invaliderende aandoening die fysieke, mentale en emotionele uitdagingen met zich meebrengt. De symptomen die mensen kunnen ervaren lopen van aanhoudende vermoeidheid, ademhalingsproblemen, cognitieve problemen tot algehele onzekerheid en slapeloosheid, door de stress die deze mix van uitdagingen met zich meebrengt/

Vooral de onzekerheid en onvoorspelbare toekomst – mede doordat veel mensen al verschillende hulpverleners hebben bezocht, maar zonder gewenst resultaat – is een pijnlijke herkenning bij onze behandelteams. Wij kijken daarom niet alleen naar de symptomen waarmee iemand binnenkomt, maar vooral naar de oorzaken eronder. Iedereen heeft daarbij een eigen verhaal. Geen enkel mens reageert hetzelfde op een covidbesmetting en zo is ook geen een herstelprogramma vergelijkbaar met een ander. We creëren maatwerk en zo benaderen het herstelproces bij long covid met drie disciplines van mentale, emotionele en fysieke begeleiding.

In 2023 stapte Jan – een 45-jarige vader van twee tieners- bij Burn Out Poli binnen na een lange en frustrerende zoektocht naar verlichting van zijn aanhoudende covid-klachten. Jan had al meerdere specialisten bezocht, verschillende therapieën geprobeerd en was zelfs opgenomen in revalidatieprogramma’s, maar zonder blijvend resultaat. Hij voelde zich uitgeput, moedeloos en wist niet meer waar hij adequate hulp kon vinden. Jans’ symptomen waren complex. Hij had te maken met extreme vermoeidheid, concentratieproblemen en voortdurende spierpijn. Zijn energieniveau was zo laag dat zelfs eenvoudige taken zoals het uitlaten van de hond of het doen van boodschappen een enorme uitdaging waren. Maar wat Jan misschien nog het meest kwelde, was het verlies van vertrouwen in zijn lichaam en zijn vermogen om te herstellen.

Bij Unlimited People, het moederbedrijf van Burn Out Poli, begrepen we dat Jans’ herstel een holistische benadering vereiste, waarbij niet alleen zijn fysieke klachten werden aangepakt, maar ook zijn mentale en emotionele welzijn. Daarom stelde ons team een geïntegreerd programma voor dat de kernwaarden van ons multidisciplinaire werk weerspiegelt. Doorbraak-coaching, emotietherapie, osteopathie en leefstijladvies integreerden we in een 12 weeks programma om Jan zo intensief en volledig mogelijk te kunnen begeleiden. Met een scherpe regie op de samenwerken van de verschillende behandelaars.

Jan begon zijn proces met een sessie van 2,5 uur doorbraak coaching, waarbij de focus lag op het opnieuw opbouwen van zijn zelfvertrouwen en het ontwikkelen van een positieve mindset. Met gerichte gesprekken en interventies kon Jan de mentale barrières identificeren die zijn herstel in de weg stonden. Hij leerde opnieuw te geloven in zijn vermogen om te genezen – een cruciale stap in zijn herstelproces. Daarna onderging Jan emotietherapie, waarbij hij werd geholpen om opgebouwde stress en vastgezette emotionele blokkades los te laten. De therapie bood hem de ruimte om te erkennen wat hij had meegemaakt sinds zijn ziekte en om deze emoties op een gezonde manier te verwerken. Dit zorgde niet alleen voor emotionele verlichting, maar had ook een merkbare impact op zijn fysieke welzijn.

Parallel aan de coaching en emotietherapie volgde Jan osteopathische behandelingen. Deze richtten zich op het verlichten van zijn fysieke klachten door zachte manipulaties die het lichaam helpen om te herstellen en de natuurlijke energiebalans terug te vinden. De osteopathie ondersteunde Jans’ lichaam ook om beter om te gaan met de resterende fysieke klachten van long covid. Binnen drie maanden merkte Jan een significant verschil. Zijn energieniveau steeg geleidelijk, zijn concentratie verbeterde en de pijn nam af. Maar misschien wel het meest opvallende was de verandering in zijn mindset. Het vertrouwen dat hij halverwege het programma begon terug te winnen, bleek de sleutel tot zijn herstel. Dit hernieuwde vertrouwen in zijn lichaam en geest werkte als een katalysator voor zijn fysieke verbetering.

Jan begon weer te genieten van activiteiten die hij had opgegeven, zoals wandelen in het park met zijn kinderen. Hij pakte hobby’s op die hij al maanden had laten liggen. De combinatie van fysieke, emotionele en mentale ondersteuning in het geïntegreerde programma gaf hem de kracht om niet alleen te herstellen, maar ook om weer vol vertrouwen en moed naar de toekomst te kijken.

Jans’ verhaal is een krachtig voorbeeld van hoe een multidisciplinaire, holistische aanpak bij Unlimited People niet alleen fysieke klachten kan verlichten, maar ook het vertrouwen en de moed kan herstellen die essentieel zijn voor volledig herstel. Zijn reis herinnert ons eraan dat herstel niet alleen draait om het behandelen van symptomen, maar om het versterken van het gehele individu – fysiek, mentaal, en emotioneel.

Hoe iemand ook binnenkomt, is het aanhoudende pijn, migraine, slaaptekort, angsten, burn-out of een long covid achtergrond, we gaan naar de oorzaak van de uiterlijke symptomen, want daar zit de grootste kans op duurzaam herstel. Als je herkent wat Jan doormaakte en op zoek bent naar een manier om herstel van jezelf of een van jouw collega’s te ondersteunen, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen. Bij Burn Out Poli en Unlimited People staan we klaar om je te helpen de weg naar herstel te vinden, met een programma dat net zo uniek is als jij.

Barbara Kok is werkzaam bij Burn Out Poli, onderdeel van Unlimited People. Burn Out Poli is partner van HR Live op 17 oktober in de Fokker Terminal in Den Haag.