blogs en interviews
Laatst gewijzigd op: 8 juli 2024 | Geschreven door: Eugenia Melissen Ferrer
AFAS

Bas van der Veldt: ‘We gaan een dag minder werken en meer verdienen’

Bas van der Veldt noemt zichzelf in de eerste plaats een vader die gelukkig is. Pas daarna vertelt de CEO van AFAS Software meer over zijn carrière bij het bedrijf waar hij nu al 16 jaar ‘eindbaas’ is. Medewerkers van AFAS krijgen vanaf volgend jaar allemaal op vrijdag een ontwikkeldag en vijf dagen betaald. Deze dag zal volgens Van der Veldt leiden tot meer productiviteit en een betere werk-privébalans.

Harder werken in minder dagen

Van der Veldt beschouwt arbeid niet als een gegeven, maar als iets wat continu in verandering is. Hij ziet veel mogelijkheden om arbeid slimmer, leuker en beter te maken. ‘Zeker gezien het feit dat 40 procent van de Nederlanders over de eigen baan zegt dat het een bullshit job is. Maar er verandert niks als je blijft doen wat je altijd deed.’

Efficiëntie is een grote prioriteit bij AFAS. Zo zijn er bijvoorbeeld geen secretaresses. Als je iets van de CEO nodig hebt, mail je hem gewoon. Van der Veldt denkt direct ook even mee over hoe een interview nóg efficiënter kan (op afstand, met slechts één interviewer, zonder een fotograaf die apart wordt meegestuurd). ‘Als de basisprocessen efficiënt zijn, blijft er meer tijd over voor menselijke connectie, warmte en liefde’, aldus Van der Veldt. Dit komt overeen met de toverformule van AFAS: veel energie en liefde in medewerkers steken, die kunnen dat vertalen naar liefde voor de klant. Dan ontstaat er een domino-effect, waarbij medewerkerstevredenheid en klanttevredenheid omhooggaan, wat weer leidt tot meer omzetgroei en winst.

Meer tijd voor andere dingen

‘We gaan een dag minder werken en meer verdienen’, zegt Van der Veldt. ‘Waarom zou je dat niet doen?’ Tot nu toe werd de tijd die dankzij het automatiseren en digitaliseren van werk bespaard werd, gestoken in andere dingen doen. Toch is omzet niet het hoogste doel van het bedrijf. Daarom krijgen AFAS-medewerkers nu meer tijd voor dingen die ze naast werk belangrijk vinden.

Op dit moment werkt ongeveer 20 procent van de AFAS medewerkers parttime. De medewerkers die al vier dagen werken, krijgen 25% salarisverhoging. Ook andere medewerkers die minder dan 40 uur werken, krijgen naar rato extra betaald. Voor de medewerkers die nu 5 dagen per week werken, verandert er op financieel niveau niets. Als er dankzij deze nieuwe werkwijze iets minder winst gedraaid wordt, vindt AFAS dat geen ramp. Over een plan B voor als de hele organisatie in elkaar stort, heeft Van der Veldt niet nagedacht. Iedereen die bij AFAS werkt, is namelijk ‘tot op het bot gemotiveerd om de pilot te laten slagen’. Ze denken na over hoe ze minder meetings kunnen doen, productiever kunnen worden en AI beter kunnen inzetten, aldus van der Veldt.

Vrijwilligerswerk en mantelzorg

AFAS is het eerste grote Nederlandse bedrijf dat overstapt op een doorbetaalde vierdaagse werkweek. De opbrengst per medewerker is sinds het bestaan van AFAS mede dankzij automatisering met 650 procent gegroeid. Een extra vrije dag is volgens de directie daarom een redelijke beloning. Het is de bedoeling dat medewerkers van AFAS deze ontwikkeldag gebruiken voor mantelzorg, hobby’s of vrijwilligerswerk, maar dit wordt niet gecontroleerd. ‘Dat past ook bij ons bedrijf; we hebben geen personeelshandboek met regeltjes en werken al op basis van vertrouwen. De enige regel is: gebruik je gezond verstand in het belang van AFAS.’

Medewerkers die besluiten om de hele dag te Netflixen zullen alleen niet uitgelicht worden tijden het maandelijkse cultuurcafé. Dan komen alle medewerkers in het AFAS Theater in Leusden bij elkaar en praten ze elkaar bij over de ontwikkelingen binnen het bedrijf. Van der Veldt wil op zulke momenten wel stilstaan bij medewerkers die bijvoorbeeld mantelzorg doen voor hun ouders of vrijwilligerswerk doen.

Minder verlofdagen

Omdat AFAS medewerkers vanaf volgend jaar minder dagen werken, gaan ze van 28 naar 23 verlofdagen. Er worden nu ook afspraken gemaakt over wanneer ze bij elkaar komen. Het is de bedoeling dat iedereen maandag en donderdag op kantoor is en dinsdag of woensdag kan er thuisgewerkt worden. Toch is de pilot van familiebedrijf AFAS geen slimme strategie om medewerkers minder thuis te laten werken. Veel medewerkers willen juist in ‘het clubhuis’ werken, zoals het AFAS-kantoor genoemd wordt, omdat het een mooie omgeving is met goede koffie en lekker eten.
Verder is het op kantoor makkelijker om kennis over te dragen en verbinding met collega’s te krijgen. Er is ook onder andere de mogelijkheid om tussendoor te padellen. De vierdaagse werkweek is ook geen lokaas om nieuw talent te werven – op dit moment staan er slechts een paar vacatures open. ‘We staan altijd open voor extreem goede talenten, maar we worden creatiever en innovatiever als we minder mensen hebben’, vertelt Van der Veldt.

Ontwikkeldag

Het is ook zeker niet de bedoeling om op vrijdag onbereikbaar te zijn, al is het kantoor dan wel gesloten. De software van AFAS, waarmee salarisstroken voor 3,2 miljoen Nederlanders verwerkt wordt, is ‘bijna net zo essentieel als stroom’, aldus Van der Veldt. ‘Als er iets misgaat moet je bij ons terecht kunnen.’ Daarom zullen ze op vrijdagen, wanneer er doorgaans minder supportvragen zijn, met een lagere bezetting bereikbaar zijn. De verwachting is dat supportmedewerkers meestal één dag in de maand op vrijdag vanuit huis werken. Ze hebben dan op woensdag hun ontwikkeldag. Voor een hoge productiviteit maakt AFAS veel gebruik van AI. De incidenten die binnenkomen worden eerst beantwoordt door AI. Dit antwoord gaat niet direct terug naar de klant, maar naar de supportmedewerker die op basis daarvan snel kan reageren.

Van fulltime naar parttimebedrijf

Van der Veldt is verrast door de grotendeels enthousiaste golf van media-aandacht tot nu toe. Hij verwacht dat er over 10 jaar veel meer organisaties in Nederland zijn die efficiënter werken en gebruikmaken van een vierdaagse werkweek. Toch benadrukt hij dat AFAS zeker niet de eerste is die dit doet. Zo is de horeca na corona minder vaak open, maar hebben ze een hogere bezetting op de dagen dat ze wel geopend zijn. ‘Er zijn natuurlijk bedrijven en instellingen die niet een 100 procent parttimebedrijf kunnen worden. Maar we verwachten wel dat het in de toekomst een steeds grotere trend zal worden.’

AFAS is partner van MainStage HR, het hoofdpodium tijdens HR Live op 17 oktober 2024. Schrijf je hier in.