Beweging faciliteren: een oplossing tegen verzuim
Vitaal personeel is een ware superpower voor elke organisatie: medewerkers zijn gelukkiger, productiever en melden zich minder vaak ziek. Maar wat kun je als werkgever doen om jouw personeel daar te krijgen en te houden? OneFit onderzocht het in een recent vitaliteitsonderzoek over de huidige stand van zaken op de Nederlandse werkvloer.
Impact van werkdruk en stress
Werkdruk en stress werken in veel gevallen mentale klachten in de hand. Toch lijken we dit te normaliseren, zo blijkt uit onderzoek dat twee op de vijf werkenden (38%) vindt dat werkgerelateerde stress er nu eenmaal ‘bij hoort’. Een aantal uur per week overwerken, mailtjes beantwoorden in het weekend of meer projecten aannemen dan dat we eigenlijk aankunnen: voor veel mensen is het normaal geworden. Op de lange termijn heeft dit grote impact op ons mentale welzijn en onze weerbaarheid. Daarbij voelt dertien procent zich emotioneel uitgeput door het werk en is twaalf procent al moe als hij aan zijn werk denkt. Het zijn alarmerende signalen van uitputting of een burn-out, en daarmee ligt verzuim op de loer.
Signalen herkennen en serieus nemen
Belangrijk dus voor werkgevers om deze signalen te herkennen en serieus te nemen. Door hier als werkgever vroegtijdig op in te spelen, met bijvoorbeeld een coaching traject, het aanbieden van work-life balance workshops of het aanbieden van uitgebreide sportmogelijkheden, kun je uitval voorkomen.
Kari Littley, Head of Partnership Management bij OneFit: ‘Het is belangrijk om medewerkers aan te moedigen om in beweging te komen, tijd voor zichzelf te nemen en gezond te eten. Het welzijn van mensen is ontzettend belangrijk en heeft ook invloed op hun werkprestaties, en dus op de prestaties van de organisatie. Als organisatie is het belangrijk om de focus te leggen op preventie en om voor elkaar te zorgen. Hoewel de verantwoordelijkheid grotendeels bij medewerkers zelf ligt, kan een werkgever wel degelijk een grote rol spelen in het mentale en fysieke welzijn van medewerkers.’
Beweging is key
Het laagst hangende fruit is misschien wel het faciliteren van sport en beweging. Beweging is namelijk goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Sterker nog; uit het vitaliteitsonderzoek van OneFit blijkt dat een derde van werkend Nederland (37%) zich mentaal niet goed voelt als zij niet sporten. Zo kan een verminderd mentaal welzijn van medewerkers invloed hebben op werkprestaties en kan het zelfs leiden tot verzuim. Denk als werkgever en als HR-team dus goed na over welke vorm van bewegen bij jouw bedrijf past en hoe je zoveel mogelijk mensen meekrijgt. Wandelmeetings, een verplicht wekelijks sportuurtje, vrijheid om onder werktijd te sporten, een in-house gym of een bijdrage aan een flexibel sportabonnement waardoor de keuze van tijdstip, sportcategorie en locatie bij de medewerker zelf ligt. De keuze is reuze, maar één ding is zeker; gezonde medewerkers leiden tot een gezonder bedrijf. Genoeg reden dus om te overwegen een ruimdenkend sportbeleid te implementeren.
OneFit is partner van HR Live, 12 oktober in de Fokker Terminal Den Haag. Hier vind je meer informatie.