blogs en interviews
Laatst gewijzigd op: 13 juli 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Employee-Benefits/ experience

Employee Benefits? Begin er niet aan!

Dit blog is geschreven door Tim Haver Droeze, Circula

Tenminste, dat ligt eraan hoe succesvol je wilt zijn op de arbeidsmarkt. Als je niet te veel geeft om de tevredenheid van je werknemers, graag om het jaar dezelfde vacature wilt invullen en het geweldig vindt om ‘nee’ te horen als je goede kandidaten benadert, begin dan inderdaad niet aan employee benefits. 

De competitieve arbeidsmarkt dwingt bedrijven om zich te onderscheiden om talent aan te trekken. Een goed salaris alleen is al lang niet meer voldoende. Potentiële werknemers kijken tegenwoordig ook naar waar de organisatie voor staat, naar duurzaamheid, doorgroeimogelijkheden, de flexibiliteit van het werk en naar een optimale work-life-balance. Als je dus toch besluit om met employee benefits te gaan werken, hebben we een paar aandachtspunten voor je. 

Eerste stap naar benefits 

Enkele ‘benefits’ zijn vrij basic en worden inmiddels door iedereen wel aangeboden, omdat ze ook makkelijk zijn om te implementeren. Denk aan reiskostenvergoedingen, een laptop en telefoon van de zaak, en misschien zelfs een lunch op kantoor en leuke uitjes. Begin hier dan ook mee voordat je benefits gaat overwegen die een grotere impact hebben op de organisatie, én waar je natuurlijk wat meer moeite voor moet doen. 

Benefits uitbreiden 

De volgende stap is om jezelf echt te onderscheiden. Iedere werknemer is anders en dus bestaat er niet zoiets als een onesize-fits-all employee benefit. Hier ligt ook gelijk een grote uitdaging voor organisaties. Ga je voor een sportschoolabonnement waar niet iedereen gebruik van zal maken? Geef je extra vakantiedagen die niet op worden gemaakt? Of ga je voor een bonus of winstdeling waar na belastingen weinig meer van overblijft? 

Iedereen blij 

Een succesvolle employee benefit waar echt iedereen blij van wordt, is het verstrekken van een individueel budget dat binnen de door jou gestelde kaders kan worden besteed. Denk aan bonnen voor favoriete winkels of diensten, aan ‘groen budget’ voor het isoleren van je huis of aan abonnementen die je werknemers zelf kunnen kiezen. Zo maak je employee benefits persoonlijk en flexibel. 

De kosten van employee benefits 

Waarom investeren veel bedrijven tegenwoordig eigenlijk in employee benefits? Het is zeker niet goedkoop en veel makkelijker om gewoon een beetje extra salaris te bieden, toch? 

De doorgewinterde HR-professional weet dat de vork iets anders in de steel steekt. Over salaris wordt belasting betaald, zowel door organisaties als door werknemers. Met employee benefits kun je creatief boekhouden (de belasting efficiënte manier bedoelen we dan en niet de illegale). Door regelingen als de Werkkostenregeling (WKR), gerichte vrijstellingen en de vrije ruimte, kun je kostenefficiënt employee benefits aanbieden aan je werknemers. Wellicht het overwegen waard. 

Maar goed, ik snap wel als je er nog niet aan begint. We willen allemaal uitgedaagd worden in ons werk en met employee benefits wordt het wel heel makkelijk om werknemers tevreden te houden en vacatures snel in te vullen. Dus, employee benefits? Begin er niet aan! 

Circula is partner van HR Live. Meer informatie over HR Live of tickets? Klik hier 

Tim Haver Droeze