Nieuws
Publicatiedatum: 6 maart 2024 | Geschreven door: Eugenia Melissen Ferrer
regeling kennismigranten

Brancheorganisatie Techleap: expatregeling weer verruimen

De onlangs versoberde expatregeling moet zo snel mogelijk weer verruimd, wil Nederland als techland concurrerend blijven. Dat is de belangrijkste conclusie van het rapport ‘The state of Dutch tech’ van branchevereniging Techleap van 30 maart. Daaruit blijkt dat zo’n 30% van de werknemers van Nederlandse start-ups en scale-ups expat is en dat de groei van de sector afvlakt. Volgens het Financieele Dagblad van 6 maart leidt de versobering tot onrust in de techsector.

Lobby

Op verzoek van de Tweede Kamer is de bestaande expatregeling zeer recent gehalveerd. Tot nu toe kreeg elke expat vijf jaar lang 30% vrijstelling van loonbelasting over het verdiende salaris. Dat kost de staat, en dus de mensen die wel belasting betalen, 1,1 miljard per jaar. De regeling is nu teruggebracht naar 30% voor de eerste 20 maanden, 20% voor de volgende 20 maanden en 10% voor de laatste 20 maanden. Per saldo is dat een halvering. De versobering wordt dit jaar geëvalueerd. Vooruitlopend daarop is er een flinke lobby vanuit de techsector op gang gekomen.

‘Operatie Beethoven’

In die lobby maakte een interview van de NOS met vertrekkend ASML-bestuurder Peter Wennink op 24 januari indruk. Wennink waarschuwde dat internationale bedrijven die leunen op expats ‘steeds moeilijker zaken kunnen doen in Nederland’ en dat de toekomst voor ASML misschien wel deels in het buitenland lag. Dat deed alle alarmbellen rinkelen, ook bij de overheid. Onder de naam ‘Operatie Beethoven’ is een ambtelijke commissie nu bezig met voorstellen voor een beter vestigingsklimaat en maatregelen om de techsector in het algemeen en ASML in het bijzonder te behouden.