blogs en interviews
Laatst gewijzigd op: 20 juli 2022 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Vitaliteit

Gaat het nou alweer over vitaliteit?

Blog door Marijn Kous (Communicatie Adviseur) en Anne van Lieshout (Operationeel Directeur) bij 365VitaalWerken

Hoe jouw bedrijf weer vol energie komt

Vitaliteit is de laatste tijd een zogenoemde hot topic. Je hoort en leest er veel over, we willen allemaal dat we zelf vitaal zijn en dat onze medewerkers vitaal zijn. Het woord vitaliteit begint je misschien ondertussen zelfs al tegen te staan. Maar waarom ligt hier momenteel zo’n focus op in HR-land? En hoe richten we samen een vitale werkvloer in?

De betekenis van vitaliteit in letterlijke zin is levensenergie. Synoniemen zijn: energiek, fit en levenskrachtig. Hoe je het ook wilt noemen, de impact ervan is groot op een bedrijf of organisatie: een verzuimdag kost gemiddeld 250 euro. Dit kan al snel een hoge kostenpost worden, zeker als je bedenkt dat mensen die overspannen raken gemiddeld vijf tot zes maanden uit de running zijn. Medewerkers die vitaal zijn melden zich daarentegen 35-40% minder vaak ziek, zijn productiever, bevlogen en meer betrokken. Kortom, ze hebben meer levensenergie. Dit klinkt misschien als een beetje te mooi om waar te zijn, maar met de juiste aanpak is het haalbaar! Als het jou lukt om jouw organisatie fitter te maken, zorg je dus niet alleen voor minder ziektedagen, maar ook voor een betere werkomgeving met gemotiveerde medewerkers. Vooral in de huidige arbeidsmarkt is dit geen overbodige luxe.

Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers vitaler worden?

Om hier antwoord op te kunnen geven is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak is van het energielek:

  • Ten eerste missen mensen vaak betrouwbare informatie. De juiste bronnen vinden is nu eenmaal moeilijk als er zoveel te vinden is op het internet. Want wat houdt een ‘gezonde’ leefstijl nou eigenlijk precies in? En hoe onderscheid je de wetenschappelijke kennis van de mensen die je een quick fix proberen te verkopen?
  • Ten tweede wordt er teveel gefocust op verkeerde factoren. Mensen zijn vooral bezig met directe risico’s en kijken hierbij niet per sé naar onderliggende risico’s. Onderliggende risico’s kunnen soms net zo hardnekkig en belangrijk zijn als de risico’s die meer voor de hand liggen. Zo kun je erop hameren dat iedereen na werktijd meedoet aan een bootcamp, maar als men de rest van de dag zittend doorbrengt, zal het een gering effect hebben.
  • Ten derde missen mensen eigen regie. Gedragsverandering gaat snel en soepel wanneer iemand zelf gemotiveerd is. Met een vingertje wijzen en iemand dwingen om te veranderen, werkt vaak averechts.

Je wilt er dus eigenlijk voor zorgen dat jouw werknemers zelf aan de slag gaan met een gezonde levensstijl, maar wel met de juiste informatie en te focussen op alle factoren. Vier belangrijke elementen om dit voor elkaar te krijgen zijn:

  • Faciliteiten: heeft de werknemer de nodige kennis en zijn er voldoende mogelijkheden?
  • Cultuur: past het nieuwe gedrag in de omgeving? Wat vinden anderen ervan?
  • Houding: is de werknemer voldoende gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan?
  • Vermogen: is de werknemer fysiek en mentaal in staat om het te voor elkaar te krijgen?

Bij 365VitaalWerken merken we ook in de praktijk dat deze vier elementen van belang zijn voor succes. Met onze kennis vanuit de wetenschap, samenwerking met kennisorganisaties en onze ervaring geven we zeven tips voor HR-managers, die jouw vitaliteitsbeleid naar een hoger niveau tillen.

365VitaalWerken is partner van HR Live. Meer informatie over HR Live of tickets? Klik hier
Meer over vitaliteit? Download de whitepaper van 365VitaalWerken hier.