Checklists
Laatst gewijzigd op: 11 december 2017

Kerstpakket & geschenkenregeling

Een kerstpakket is voor veel werknemers een leuke extraatje en meer dan welkom. Werknemers ervaren dat als een blijk van waardering. Er zijn veel verschillende manieren waarop u het kerstpakket, ofwel een kerstgeschenk, kunt invullen. De Belastingdienst houdt wel in de gaten of u niet al te gul bent geweest. U moet zich ten slotte wel houden aan de regels van de werkkostenregeling (WKR).

Kerstpakket

Een kerstpakket geven is niet verplicht. In veel organisaties is het jaarlijkse pakket wel gebruikelijk. Bovendien zien werknemers het als blijk van waardering van de werkgever, die daarmee in een positief daglicht komt te staan. Daarnaast kunt u met een pakket iets zeggen over uw organisatie, door bijvoorbeeld een fair trade pakket te geven of een sportief pakket.

Als uw organisatie moet bezuinigen, dan kunt u wel voor een goedkoper pakket kiezen. Dat snappen werknemers wel. Belangrijk is dat u in ieder geval iets geeft, denk bijvoorbeeld aan een kerststol of een fles wijn.

Soorten pakketten

Het aanbod aan kerstpakketten is overweldigend. Er zijn veel mogelijkheden en u kunt het zo gek maken als u zelf wilt qua prijs, maar ook qua inhoud. Alleen al in de traditionele kerstpakketten is er enorm veel keus, zoals een wijn-, Italiaans, pannenkoeken-, Oosters, koffie, fair trade-, eco- of wellnesspakket.

Vaak zitten er vooral etenswaren in deze pakketten en soms ook een geschenk dat met het pakket te maken heeft, zoals een pastaschaal in een Italiaans pakket. U kunt ook zelf een pakket samenstellen. Een leuk idee is om dan iets te laten bedrukken met het logo van uw organisatie, zoals het wijnetiket, een tas of een badjas. Dat kan ook prima als u in plaats van een kerstpakket de werknemers één cadeau geeft.

Zelf kiezen

Niet alle werknemers zitten te wachten op een traditioneel kerstpakket. Ze hebben liever zelf invloed op hun cadeau. Een optie is om hen de keuze te geven uit meerdere – gelijk geprijsde – pakketten of cadeaus.

Ook cadeaubonnen zijn een goed idee om werknemers de keus te geven. Ze geven dan zelf via een boekje of website aan wat ze willen. Dat kan een product zijn, maar ook een uitje of belevenis. U kunt ook een specifieke cadeaubon geven, bijvoorbeeld een tijdschriftenbon.

Ook kunt u werknemers de keus te bieden hun cadeaubon te besteden aan een goed doel.

Fiscale regels

Een kerstpakket of geschenk is voor de medewerker een voordeel, een vorm van loon. De Belastingdienst ziet daarom graag belasting betaald. Nu is het niet zo aardig als een werknemer belasting moet gaan betalen over een cadeau.

Het kerstpakket valt onder de werkkostenregeling (Wkr). Dat betekent dat er geen belasting over het kerstpakket betaald hoeft te worden zolang de kosten van het pakket binnen de zogenaamde ‘vrije ruimte’ van de Wkr valt. Of dat het geval is hangt van de hoogte van de overige vergoedingen en verstrekkingen die werknemers ontvangen. In totaal mag u 1,7% van het totale fiscale loon tot € 400.000 van alle werknemers besteden aan vergoedingen en verstrekkingen zoals het kerstpakket.

Bij een hoger fiscaal loon dan € 400.000 geldt een percentage van 1,18%. Bij een overschrijding berekent de fiscus een eindheffing van 80% over het bedrag boven deze grenzen.

Geschenken in de vorm van contant geld zijn gewoon loon en worden dus volledig belast.

Vrije ruimte niet toereikend?

Gebruikt u de vrije ruimte van het fiscale loon al volledig voor andere vergoedingen en verstrekkingen of wilt u een groter cadeau geven dan de ruimte toestaat? Dat kan. U betaalt dan wel een eindheffing van maar liefst 80%. Het is dus belangrijk om het totaal aan verstrekkingen en vergoedingen heel nauwgezet in kaart te krijgen en houden. Zo komt u niet voor onverwachte verassingen te staan.

Uitzendkrachten

Krijgen de uitzendkrachten of relaties ook een kerstpakket of geschenk? Eigenlijk moet de ontvanger daarover inkomstenbelasting betalen, maar uw organisatie mag deze op zich nemen via een speciale eindheffingsregeling voor verstrekkingen aan derden. Dat mag alleen als werknemers hetzelfde cadeau krijgen. De eindheffing is 45% als de waarde van het geschenk niet meer is dan € 136. Is het cadeau duurder? Dan geldt een eindheffing van 75%.

Speciaal geschenk

Cadeaus met een symbolische waarde vallen niet onder de bovenstaande regelingen. U moet dan denken aan een vulpen met inscriptie als een werknemer een bepaald aantal jaar in dienst is. Zulke geschenken zijn onbelast, zolang de symbolische waarde de gebruiks- of geldwaarde overstijgt.

Dat wordt al lastiger met bijvoorbeeld een gouden horloge. Hoe duurder het cadeau, hoe eerder het belast zal zijn.

Twijfelt u? Vraag het dan na bij de Belastingdienst. Is het geschenk alsnog belast, dan gelden de regels van de werkkostenregeling.

Gelegenheden

Een ideëel of speciaal geschenk mag u niet zomaar geven, daarvoor moet een aanleiding zijn. De Belastingdienst keurt de volgende gelegenheden goed: het einde van een dienstverband, algemeen erkende feestdagen, een jubileum van de werkgever, een diensttijdjubileum van de werknemer en een persoonlijke feestdag van de werknemer (zoals verjaardag, huwelijk en geboorte).

Een gebruiksvoorwerp of duur cadeau zoals een televisie, spelcomputer, fiets, meubel of fototoestel kunt u niet onbelast bij zulke gelegenheden geven.