Checklists
Laatst gewijzigd op: 1 mei 2017

Vacaturetekst

Vooral bij een krappe arbeidsmarkt is het lastig om talent aan te trekken en de juiste mensen binnen te halen. Een goede vacaturetekst opstellen is dan ook van groot belang. Behalve dat je met een goede vacature tekst de potentiële medewerkers aantrekt die je wil bereiken, ben je met je vacature ook vindbaar via verschillende zoekmachines.

Tijdwinst

Een goede vacaturetekst kan u veel tijd besparen. Door een glasheldere profielschets met scherpe functie-eisen te formuleren is de kans groot dat alleen die kandidaten reageren die hieraan voldoen. Dat zullen er altijd minder zijn dan wanneer u veel te ruimte functie-eisen opstelt. Verder is het van belang dat u zorgt voor een goede employer branding in uw vacature tekst.

Zet in de vacature wat uw bedrijf zo bijzonder maakt. Daarmee onderscheidt u zich van uw concurrenten.

De vacaturetekst

  • Een korte duidelijk herkenbare functietitel die potentiële kandidaten herkennen.
  • Elevator pitch vertel in een of twee korte zinnen wat zo bijzonder is aan uw bedrijf of aan de functie.
  • Maak de functieomschrijving zo concreet mogelijk.
  • Stel meetbare functie-eisen zoals werkervaring en opleiding.
  • Vermeld bij bedrijfsinformatie alleen naar het hoognodige, bijvoorbeeld wat doen we en waar zijn we gevestigd en verwijs voor meer informatie naar de website.
  • Maak ook de arbeidsvoorwaarden zo concreet mogelijk zoals vakantiedagen, lease-auto, en salaris.
  • Noem de contactpersoon waar kandidaten meer informatie kunnen inwinnen over de functie en maak via een duidelijke button een verwijzing naar bijvoorbeeld een sollicitatieformulier.

videosolliciteren

De opmars van videosolliciteren neemt een grote vlucht. Een beeld zegt vaak maar dan een brief met uitgebreid CV. Niet alleen grote werkgevers zetten videosolliciteren in, steeds meer kleinere bedrijven zetten deze vorm ook in.

Bij videosolliciteren vraagt u aan kandidaten om zich bijvoorbeeld in maximaal 1:30 minuten voor te stellen. Op basis daarvan maakt u een eerste selectie.

Let op: de NVP stelt videosolliciteren als een optie, maar zegt ook duidelijk dat u een kandidaat hier niet toe kan verplichten. Mocht een kandidaat dit niet willen, dan moet u een andere optie voor het solliciteren aanbieden. Lees hier meer over de aangescherpte sollicitatiecode van het NVP.