Nieuws
Publicatiedatum: 17 oktober 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Arbeidsinspectie

Arbeidsinspectie eist minder zwaar werk in depots pakketbezorgers

Werknemers in depots van pakketbezorgers moeten te hard werken, te zwaar tillen, te veel bukken en te hoog en te diep reiken. Dat leidt onherroepelijk tot verkeerde werkhoudingen, lichamelijke overbelasting en gezondheidsschade. Dat meldt de arbeidsinspectie op 8 oktober op basis van een onderzoek bij 35 depots van de zes grootste pakketdiensten. In alle gevallen is er ‘gehandhaafd’, dat wil zeggen dat de bedrijven niet aan de normen voldeden. De inspectie eist nu maatregelen om de fysieke belasting te beperken en voorkomen.

Concrete maatregelen

Alle zes pakketdiensten moeten op korte termijn tijdelijke en op lange termijn structurele aanpassingen doorvoeren om de overbelasting te verminderen. Het gaat dan om concrete maatregelen, zoals een betere ergonomische inrichting, het gebruik van (til)hulpmiddelen, afspraken over de maximale vulhoogte van karren en de maximale gewichten van pakketten, een betere herkenbaarheid van gewichtsklassen, een betere taakroulatie en preventieve trainingen op gezonde werkwijzen. Volgend jaar komt de arbeidsinspectie opnieuw langs. Zijn er dan geen verbeteringen, dan wordt er opnieuw handhavend opgetreden.

Te zwaar tillen, te hoog werktempo

De laatste jaren is de pakketsector enorm gegroeid. De consument krijgt bestellingen snel en gratis geleverd en kan die ook gratis retourneren. Dat veroorzaakt een keten aan handelingen; van leveranciers via het depot en bezorgers naar de klant en weer terug. De concurrentie onder de pakketdiensten is moordend. Uitzendkrachten, vaak arbeidsmigranten, verplaatsen de pakketten handmatig – dus zonder tilhulpen – en onder hoge tijdsdruk. Bij het laden en lossen van vrachtwagens, pallets en rolcontainers wordt te zwaar en verkeerd getild, ook onder de knie en boven de schouders. Het werktempo is te hoog.

Arbocatalogus

De Arbowet verlangt van de werkgever dat hij fysieke (over)belasting zo veel mogelijk moet beperken en voorkomen. Dat kan met een goede, actuele risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) en een plan van aanpak (PvA) met maatregelen. Maar de wettelijk verplichte RI&E en PvA zijn vaak niet op orde. Er worden onjuiste data ingevoerd, waardoor de risico’s te laag zijn ingeschat. De maatregelen om de fysieke belasting te voorkomen of te beperken, ontbreken daardoor of zijn niet effectief. De inspectie eist daarom dat de sector een arbocatalogus opstelt, waarin werkgevers en werknemers samen aangeven hoe ze aan de normen van de Arbowet voldoen.

Heeft jouw organisatie nog geen RI&E? Kijk dan hier hoe je dat doet.