Nieuws
Publicatiedatum: 9 november 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
overgang-verlof

Hoe maak je de overgang beter bespreekbaar op de werkvloer?

In Spanje krijgen vrouwen met menstruatieklachten sinds februari 2023 elke maand drie tot vijf dagen menstruatieverlof. Buiten de EU bestaat dit alleen nog in Japan, Zuid-Korea, Indonesië, Taiwan en Zambia. Hoe zit het eigenlijk met de overgang? Dat is iets wat de Stichting van de Arbeid (StvA), een samenwerkingsverband van werkgevers- en werknemersorganisaties, beter bespreekbaar wil maken op de werkvloer. MKB-Nederland en FNV hebben namens de StvdA op 2 november de handreiking ‘De overgang en werk’ aan minister Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangeboden. Hoe kan de werkgever vrouwelijke werknemers met overgangsklachten beter ondersteunen?

Verkeerde diagnose

De overgang is de periode rondom de menopauze waarin vrouwen last kunnen hebben van hormonale veranderingen. Dit leidt onder andere tot slapeloosheid en concentratie- en geheugenproblemen. Bijna de helft van de vrouwen kan hierdoor minder goed haar werk doen. Deze vrouwen melden zich bovendien twee keer zo vaak ziek als vrouwen zonder overgangsklachten. Vaak worden klachten niet goed herkend of verward met de diagnose ‘burn-out.’ Jammer, want vrouwelijke werknemers krijgen hierdoor minder vaak de juiste behandeling en kunnen minder goed optimaal blijven functioneren.

Wat kan de werkgever doen?

Het is belangrijk om het taboe rondom de overgang op de werkvloer te doorbreken. Verder kan de werkgever:

  • Geïnformeerd zijn: lees je in over wat de overgang is en welke klachten hierbij horen. Zo kun je werknemers beter ondersteunen waar nodig en begrip tonen voor de situatie.
  • Een open communicatiecultuur creëren: communiceer zelf op een open en eerlijke manier en toon respect en begrip voor andere meningen en opvattingen.
  • Aandacht besteden aan overgangsklachten in de periodieke gezondheidsonderzoeken: zo herken je overgangsklachten eerder.
  • Werknemers flexibiliteit bieden: op het gebied van werkuren en werkbelasting. Denk bijvoorbeeld aan meer flexibele werktijden, de optie om thuis te werken en voldoende ruimte voor pauzes.
  • Gebruikmaken van een preventief spreekuur: organisaties kunnen een preventief spreekuur inrichten bij de bedrijfsarts, die specifiek is bedoeld voor vrouwen van bijvoorbeeld 45 jaar en ouder.
  • De werkplek anders inrichten: denk bijvoorbeeld aan koelere werkruimtes, flexibele kledingvoorschriften, en toegang tot maandverband op de toiletten.
  • Een vitaliteitsprogramma aanbieden: denk aan het aanbieden van een sportabonnement, gratis fruit en tips om gezond te leven.
  • Een speciaal programma starten over de overgang: samen met de bedrijfsarts/arbodienst kun je workshops bieden over de overgang en leidinggevenden leren hoe ze kunnen omgaan met overgangsklachten op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld ook aan een samenwerking met een overgangskliniek en overgangsconsulent.

Lees ook: FNV pleit voor menstruatieverlof