Checklists
Laatst gewijzigd op: 27 september 2024
rookverbod, roken, sigaret, beleid

Rookvrije werkomgeving

De overheid wil een rookvrije generatie in 2040. Daarom mag er bijna nergens meer gerookt worden, niet in publieke gebouwen, maar ook niet op het werk. Veel werkgevers verbieden ook het buiten roken op het eigen terrein. Werknemers moeten dan naar de openbare weg. Toch zijn er nog werknemers die roken. Dat kost organisaties zo’n € 5.000 per jaar aan rookpauzes en mogelijk hoger verzuim. Zo haalt een op de vier zware rokers zijn pensioen niet. Wil je werken aan een rookvrije organisatie? Gebruik dan het onderstaande stappenplan.

Creëer draagvlak

Leg goed uit waarom niet meer roken op het werk belangrijk is. Het is niet de bedoeling om collega’s te dwingen te stoppen met roken, wel om ze niet te laten roken tijdens werktijd. Roken mag ook niet in vervoermiddelen die eigendom zijn van het bedrijf, zoals een auto of bus van de zaak en in vrachtwagens die voor het bedrijf rijden. Steun werknemers bij pogingen om te stoppen met roken. Dat kan door aan te sluiten bij de jaarlijkse landelijke actie Stoptober, waarbij iedereen probeert 28 dagen niet te roken in oktober.

Maak een plan van aanpak

Denk vooral aan de begeleiding van de rokers. Bied rokers een gesprek aan met de bedrijfsarts die voorlichting kan geven over de gezondheidsrisico’s van roken (en meeroken) en de mogelijkheden om te stoppen met roken. Maak het ook aantrekkelijk om te stoppen met roken. Bied extra ontspanning en afleiding, zoals een pingpongtafel of gratis fruit.

Start rookvrije organisatie

Markeer de eerste dag als rookvrije organisatie met een feestelijke gelegenheid. Deel een leuk bericht op sociale media en blijf verder goed communiceren met leidinggevenden en medewerkers. Houdt iedereen zich aan de regels? Is er ondersteuning nodig? Blijf dit goed in de gaten houden.

Blijf monitoren

Blijf in gesprek. Voer periodiek één-op-één gesprekken met de rokers en kijk waar extra faciliteiten nodig zijn. Evalueer na verloop van tijd de stand van zaken. Hoe goed houden mensen zich aan de regels? Hoeveel werknemers roken nog? Moeten de afspraken nog duidelijker of strikter?

TIP: Wil je nog meer tips over een rookvrije organisatie? Kijk dan naar de toolbox op de website van Stoptober, een initiatief van de Hartstichting, KWF en Longfonds.

Meer lezen over dit onderwerp? Bekijk dan het stappenplan over alcohol, drugs en medicijnen op het werk.