Deeltijdpensioen werkt niet bij fysiek zwaar werk
Werknemers met lagere inkomens – die vaak zwaarder fysiek werk doen – profiteren minder van het deeltijdpensioen, terwijl ze dit meestal juist nodig hebben om gezond hun pensioen te bereiken. ‘Zij kunnen het zich waarschijnlijk niet veroorloven om 20% van hun salaris in te leveren’, zegt econoom Albert Rutten in NRC van 28 november, die op dit onderwerp promoveerde. Het zijn vooral ambtenaren met goedbetaalde kantoorbanen die minder gaan werken en toch nog een degelijk pensioen opbouwen.
Generatiepact
Sinds 2014 wordt er met het oog op de stijgende AOW-leeftijd voor werknemers steeds vaker een afbouwregeling (ook wel bekend als deeltijdpensioen) in de cao’s opgenomen. Dankzij het zogeheten Generatiepact kunnen werknemers minder gaan werken, een meer dan evenredig deel van hun salaris behouden en toch een volledig pensioen opbouwen. Fulltimers gaan meestal twee dagen minder werken, tegen 80% van het oorspronkelijke salaris en met volledige pensioenopbouw.
Werk aan de winkel
De doelen van het Generatiepact zijn maar ten dele gehaald: de afbouwregeling is voor minder verdienende werknemers niet financieel aantrekkelijk genoeg, en slaagt er ook niet in om jongeren sneller carrière te laten maken. Werkgevers kunnen de lagere inkomensgroepen helpen door bijvoorbeeld een meer genereuze regeling af te spreken. Dat is weliswaar duur, maar voorkomt vooral uitval van mensen boven de 60. En dat is weer voordelig voor werkgevers, die loon moeten doorbetalen aan arbeidsongeschikten.