Nieuws
Publicatiedatum: 21 oktober 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
vroegpensioen

Eindelijk nieuwe regeling vroegpensioen

Vakbonden, werkgevers en kabinet hebben een akkoord bereikt over het vroegpensioen. Met de nieuwe, structurele regeling voor vervroegd uittreden (RVU) kunnen werknemers vanaf 2026 drie jaar voor hun AOW-leeftijd met vroegpensioen, zolang hun beroep in de cao is aangemerkt als ‘zwaar’. De fiscaal onbelaste uitkering ter hoogte van een AOW-uitkering blijft in stand. In knellende situaties betaalt de werkgever € 300 per maand extra. Het is alleen bedoeld voor werknemers waarbij de combinatie van het door de werkgever betaalde vroegpensioen en het door de werknemer opgebouwde pensioen niet toereikend is.

Signaalwaarde

De nieuwe RVU wordt jaarlijks gemonitord. Elke drie jaar is er een ijkmoment voor alle afspraken rond die in dit akkoord zijn gemaakt. Daarbij wordt ook gekeken naar het totale beroep op de RVU. Er geldt een jaarlijkse signaalwaarde van 15.000 RVU-deelnemers. Zijn het er meer, dan gaan kabinet en sociale partners bijsturen. Een van de opties is een maximum-inkomensgrens te hanteren.

Duurzame inzetbaarheid

Het akkoord gaat niet alleen over centen. Er zijn ook afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid die bijdraagt aan gezond langer doorwerken. Dan gaat het om:

  • verbeteren van arbeidsomstandigheden;
  • zwaar werk minder zwaar maken, zo dicht mogelijk bij de bron van de belasting;
  • langdurige blootstelling aan zwaar werk verminderen;
  • mensen tijdig van zware naar lichtere functies begeleiden;

Uitwerking

Om dit onderhandelaarsakkoord te bereiken hebben partijen water bij de wijn moeten doen. De vakbonden hebben hun wens van een structurele regeling binnen, maar het eerder als ‘quotum’ afgedane streefgetal van 15.000 is toch onderdeel van het akkoord, net als een lagere en facultatieve extra financiële ruimte dan de bonden wensten. Vakbonden en werkgevers leggen het onderhandelaarsakkoord nu voor aan hun achterban. Als zij hiermee instemmen, gaan kabinet en sociale partners de maatregelen verder uitwerken.

Lees ook: ‘Vakbonden verwerpen kabinetsvoorstel vroegpensioen’