Nieuws
Publicatiedatum: 15 oktober 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
arbeidsongeval

Uitzendkrachten vaker dupe van arbeidsongeval

Uitzendkrachten doen vaker gevaarlijk werk dan vaste krachten. Daardoor krijgen ze vier keer zo vaak te maken met een arbeidsongeval. Ze zijn slachtoffer bij 22% van de ongevallen op het werk, terwijl ze maar 5% van het aantal werkenden uitmaken. Waarschijnlijk zijn de werkelijke cijfers nog hoger, omdat een deel van de bedrijfsongevallen niet worden gemeld, terwijl dat wel moet. Blijkbaar is het onduidelijk of het uitzendbureau of de werkgever de melding bij de inspectie moet doen. Dat meldt de NRC op 9 oktober op basis van een concept-rapportage van de arbeidsinspectie.

Arbeidsmigranten

Het probleem doet zich in versterkte mate voor in de bouw, landbouw en industrie. Daar doen veel arbeidsmigranten het zware werk. Vanwege taal- en cultuurverschillen begrijpen ze waarschuwingen en instructies minder goed. Omdat werk en woning vaak aan elkaar zijn gekoppeld, durven migranten ook minder snel te klagen. Al jaren meldt de inspectie dat arbeidsmigranten ten opzichte van vaste krachten vaker te maken krijgen met een arbeidsongeval en dat vaker overlijden na een ongeval.

Meldingsplicht

De meldingsplicht geldt alleen als er sprake is lichamelijk of psychisch blijvend letsel, een ziekenhuisopname of overlijden. Vorig jaar becijferde de Algemene Rekenkamer dat 50-70% procent van de meldingsplichtige ongevallen niet aan de arbeidsinspectie zijn doorgegeven. Dat kan komen door de onbekendheid van de meldingsplicht, maar ook door de hoge boete op niet-melden. Bedrijven die in een periode van zeven jaar drie keer te laat een melding doen, riskeren een boete van € 50.000. In de praktijk legt de inspectie die boete zelden op, volgens de Rekenkamer.

Meer weten over omgaan met arbeidsongevallen? Lees dan de checklist Omgaan met arbeidsongevallen of de checklist Zelf onderzoek doen na een arbeidsongeval.