Nieuws
Publicatiedatum: 21 april 2022 | Geschreven door: Hans Delissen

Vanaf 2023 jaarlijks autokilometers en brandstofsoort rapporteren

Organisaties met meer dan 100 werknemers zijn vanaf 2023 verplicht de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer en de zakelijke autoritten van hun werknemers jaarlijks te rapporteren. Het gaat om gereisde autokilometers per organisatie, uitgesplitst naar soort brandstof. Als uit de jaarrapportages blijkt dat de CO2-uitstoot voldoende afneemt, dan blijft het bij de jaarrapportages. Gaat het niet snel genoeg, dan komt er wel een quotum per organisatie.

8.000 grootste organisaties

Dat stelt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat bij de aanbieding van de nieuwe regelgeving aan de Eerste en Tweede kamer op 19 april. De rapportageplicht geldt grofweg voor de 8.000 grootste bedrijven en instellingen van Nederland, goed voor 60% van de werkgelegenheid (en zakelijke autokilometers). Organisaties kunnen minder CO2-uitstoot van auto’s op fossiele brandstof bereiken door het stimuleren van het gebruik van elektrische auto, OV, fiets en elektrische scooter.

Stok achter de deur

Heijnen heeft ingestemd met het verzoek van werkgevers om allereerst een collectief plafond van 1 megaton CO2-winst in 2030 af te spreken. Aan de hand van de verzamelde jaarrapportages kan het kabinet zien of de werkgevers op koers liggen. Gaat het goed, dan blijft het bij het jaarlijks rapporteren van kilometers en brandstofsoort via een digitaal platform. Gaat het niet goed, dan  heeft het kabinet een stok achter de deur: individuele plafonds per organisatie vanaf 2025.