Werkgevers moeten terugkeer naar werk voor moeders versoepelen
Bijna de helft van de vrouwen vindt het zwaar om weer te gaan werken na het krijgen van een kind. Veel moeders durven ook niet aan te geven wat ze nodig hebben: maar liefst 43,5% spreekt zich niet uit. Er heerst blijkbaar een taboe op zeggen wat je wil en dat komt voort uit het gevoel te falen of collega’s in de steek te laten. Werkgevers en leidinggevenden denken dat alles goed gaat, zolang er geen klachten zijn. Maar dat is niet zo handig. Dat meldt de NVP op 3 oktober op basis van een onderzoek uitgevoerd door 24baby en Parents Inc.
Tegenvallers
Hoewel een derde van de moeders positieve verwachtingen heeft van weer aan de slag te gaan, blijkt de realiteit vaak anders. Er zijn verschillende redenen waarom de terugkeer naar werk tegenvalt. De meest voorkomende zijn:
- Fysieke en mentale klachten. Ruim 20% voelt zich fysiek nog onvoldoende hersteld om te gaan werken, terwijl slaapgebrek en verminderde concentratie de werkprestaties belemmeren.
- Gebrek aan steun van de werkgever. Van een gebrek aan interesse tot onvoldoende kennis over rechten rondom ouderschap, werkgevers schieten vaak tekort in hun ondersteuning.
- Hoge werkdruk in minder uren. Vrouwen die minder uren gaan werken of kolftijd gebruiken, moeten vaak dezelfde hoeveelheid werk doen als voor hun verlof, wat leidt tot tijdgebrek en spanning.
- Balans tussen werk en gezin. Het kost tijd om de juiste balans te vinden, vooral als er onverwachte situaties zijn, zoals een ziek kind of problemen met de kinderopvang. Flexibiliteit vanuit de werkgever is hierin cruciaal.
Nieuwe moeders
Vooral voor ‘nieuwe’ moeders kampen met tegenvallers. Fabienne Janssen Lok, onderzoeker bij 24baby ziet dat vooral moeders met een eerste kind vaak worstelen: ‘Veel nieuwe moeders vergelijken de terugkeer naar werk met terugkomen van vakantie, maar ze onderschatten de impact enorm. De combinatie van slaapgebrek, hormonen en de nieuwe verantwoordelijkheden thuis maakt deze periode uniek uitdagend.’
Wat kan de werkgever doen?
Werkgevers kunnen de blinde vlek voorkomen door een proactieve houding aan te nemen. Maak dus beleid als HR-professional, waarbij leidinggevenden de verwachtingen en de verlofmogelijkheden met de zwangere werknemer vroegtijdig bespreken. Waarbij managers bij terugkeer flexibel omgaan met werktijden en thuiswerken. En waarbij moeders die borstvoeding geven, op de zaak goede faciliteiten voor kolven hebben. Dat bespaart ouders stress, leidt tot meer werkgeluk en minder uitval door ziekte. Het zorgt ook voor een meer inclusieve, gezinsvriendelijke werkomgeving en dus minder uitstroom van talentvolle vrouwen.