Nieuws
Publicatiedatum: 16 januari 2024 | Geschreven door: Eugenia Melissen Ferrer
menstruatie

Maatwerkverlof bij menstruatie- en overgangsklachten in cao’s

Maatwerk rond menstruatie- en overgangsklachten wordt in steeds meer cao’s opgenomen als aparte arbeidsvoorwaarde. Nog niet zoals in Spanje waar vrouwen met menstruatieklachten sinds februari 2023 elke maand drie tot vijf dagen menstruatieverlof krijgen. In Nederland hebben NS en de kinderopvang hier nu een regeling voor in de cao. Dit is geen vast verlof, maar mogelijkheid tot maatwerk voor werken met menstruatieklachten en klachten in de overgang.

Ziekmelden
Op dit moment kunnen werknemers die hun werk vanwege dit soort klachten niet meer kunnen doen, zich op de gebruikelijke wijze ziekmelden bij hun werkgever. Ze hoeven dan niet te vertellen waarom ze ziek zijn en de werkgever mag ook geen vragen stellen over de ziekte. Een bedrijfsarts kan eventueel wel contact met hen opnemen en vragen stellen over hun gezondheid. De antwoorden op deze vragen mag de bedrijfsarts niet delen met de werkgever.

Inzetbaarheid
In de cao Kinderopvang staat geen standaard verlofregeling, maar een maatwerkregeling over de inzetbaarheid rondom menstruatie en de beschikbaarstelling van menstruatieproducten. Dit is de letterlijke tekst:

  • ‘Ervaart de medewerker klachten door haar menstruatie of menopauze die van invloed zijn op haar inzetbaarheid op de werkvloer? Dan kan zij aan de werkgever een maatwerkoplossing vragen voor haar inzetbaarheid. Vanwege medische privacy hoeft de medewerker alleen te melden dat zij hiervan gebruik wil maken. Daarna maken de werkgever en medewerker maatwerkafspraken om te zorgen dat de medewerker haar contracturen kan werken. En dat er tegelijkertijd rekening wordt gehouden met de beperkingen die zij ervaart door haar menstruatie.’
  • ‘Onderzoek toont aan dat er ook in Nederland sprake is van menstruatie-armoede. Het niet geheel of maar voor een deel kunnen betalen van menstruatieproducten door medewerkers. Cao-partijen roepen werkgevers daarom op om gratis menstruatieproducten beschikbaar te stellen op de werkvloer.’