Nieuws
Publicatiedatum: 19 september 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Loonsverhoging

FNV wil 7% meer loon in 2025

De grootste vakbond van Nederland, de FNV, heeft haar looneis en arbeidsvoorwaardenagenda voor 2025 bekendgemaakt. De inzet bij cao-onderhandelingen aankomend jaar is 7% loonsverhoging, een minimumloon van € 16 én een vierdaagse werkweek van 32 uur. Het ledenparlement van de FNV heeft ingestemd met deze looneis en arbeidsvoorwaardenagenda. Dat maakte de vakbond bekend op de dag voor Prinsjesdag.

CNV: 3,5-6%

De kleinere vakbond CNV zet in op 3,5 tot 6% loonsverhoging in het komende cao-seizoen. Dat is aanzienlijk lager dan de FNV, maar volgens CNV reëel nu vrijwel alle cao’s inflatiecompensatie hebben gekregen. De looneis is meer in lijn met de verwachte inflatie (3,2%) en groei van de arbeidsproductiviteit (1,3%) in 2025. De bandbreedte is bewust gekozen omdat de inzet per cao kan verschillen. Daarnaast pleit het CNV voor een arbeidsduurverkorting van 2 uur per week, om zo bij het uiteindelijke doel van een 30-urige werkweek uit te komen.

Fietsvergoeding

Ook zet de CNV bij de cao-onderhandelingen in op een onbelaste kilometervergoeding van € 0,23 voor werknemers die met de fiets komen. Nu krijgt twee derde van de werknemers geen fietsvergoeding. Verder wil CNV dat medewerkers de periode van tijdelijke contracten ingeperkt moet worden tot één jaar. Daarna zou iedereen een vast contract moeten krijgen. Tot slot gaat de bond proberen dat werknemers voortaan elke 3 jaar recht hebben op een loopbaancheck bij de vakbeweging.