Nieuws
Publicatiedatum: 3 november 2022 | Geschreven door: Wander de Groot
zieke werknemer

Slapend dienstverband: toch transitievergoeding betalen

Het komt nog steeds voor, werknemers die na twee jaar arbeidsongeschiktheid een WIA-uitkering krijgen, maar die niet ontslagen worden. Ze blijven dan werknemer, maar zonder loon en zonder verplichting tot werk. Zulke slapende dienstverbanden lijken voordelig voor de werkgever, want zo denken ze de transitievergoeding te ontlopen. Gelukkig maakt de rechter er korte metten mee.

Onduidelijk

Zo ook bij een werknemer die al 38 jaar in dienst is bij een organisatie. Op 17 maart 2020 raakt de werknemer arbeidsongeschikt. Twee jaar later krijgt de werknemer een WIA-uitkering. Op 23 maart 2020 mailt de salarisadministrateur aan de werknemer: dit is je laatste loonstrook. Dat is het laatste wat de werknemer verneemt van de werkgever. Of het dienstverband is gestopt, is onduidelijk.

Rechter

De werknemer stapt naar een advocaat, die de werkgever op 1 juni verzoekt om de transitievergoeding uit te betalen. Na een dienstverband van bijna 38 jaar is die opgelopen tot bijna € 33.000. De werkgever reageert niet. Dus moet de werknemer naar de rechter. De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst en veroordeelt de werkgever tot het betalen van de volledige transitievergoeding en de bijkomende juridische kosten.