Nieuws
Publicatiedatum: 2 december 2019 | Geschreven door: buromiddeldorp

Kilian Wawoe over de (on)zin van het beoordelingsgesprek

Het is begin december, de tijd van de beoordelingsgesprekken. Maar hoe zinvol is deze tijdrovende en kostbare bezigheid? En hoe zorg je als HR eigenlijk voor een eerlijke beoordeling van je werknemers? Dr. Kilian Wawoe deed uitgebreid onderzoek naar performance management en schreef er een boek over: Performance management in een agile werkomgeving. In dit interview licht hij een tipje van de sluier op over de (on)zin van het beoordelingsgesprek.

In je boek Performance management in een agile werkomgeving kondig je het einde van het beoordelingsgesprek aan. Waarom?

Die gesprekken kosten veel tijd, worden niet gewaardeerd door medewerkers en managers en worden als oneerlijk ervaren omdat ze worden beïnvloed door factoren die niets met prestatie te maken hebben.

Wat zou je willen zeggen tegen alle HR-professionals die op dit moment bezig zijn hun eindejaarsgesprekken voor te bereiden?

Ik hoop dat dit de laatste keer is dat je dit doet …

Hoe kunnen HR-professionals ervoor zorgen dat ze hun (onbewuste) voorkeuren niet mee laten wegen bij het beoordelen?

Schaf de beoordelingsschaal af. Je kan niet een heel jaar samenvatten in een cijfer of een ‘goed’ of ‘zeer goed’. Bovendien weten we uit onderzoek dat ruim 80% van de medewerkers zichzelf bovengemiddeld vindt. Daardoor is de beoordelingsschaal een bron van frustratie.

Hoe zorg je als HR wél voor betere prestaties van je medewerkers?

Coaching heeft een bewezen positief effect op prestaties. Maar dat moet je niet één of twee keer per jaar doen, maar het hele jaar door op momenten dat het relevant is.

Kun je alvast drie tips geven aan HR-professionals die het beoordelingsgesprek willen afschaffen?

  1. Gelooft jouw management in controle houden en strak aansturen? Laat alles dan bij het oude, ofwel: SMART-targets, een beoordelingsscore en een gesprek.
  2. Als je wel wil veranderen, doe dat dan in co-creatie met de OR, medewerkers en managers.
  3. Neem de tijd. Als je in 2020 een nieuw beleid formuleert, gaat het in 2021 in en zijn de beloningsconsequenties er pas in 2022.

Waarom zou iedere HR-professional jouw boek moeten lezen?

Als je een alternatief zoekt voor het klassieke performance management dan is dit boek een goed beginpunt van die verandering. Is dat niet je ambitie? Zorg er dan voor dat je in ieder geval up-to-date bent over de laatste inzichten op het gebied van aansturing van medewerkers.

Meer informatie over het boek Performance management in een agile werkomgeving? Ga dan naar de online bibliotheek van Performa HR.