Mediahuis moet depothouders alsnog ontslagvergoeding betalen
Uitgeverij Mediahuis moet 19 voormalige krantendepothouders een ontslagvergoeding betalen. De organisatie had dat eerst geweigerd omdat de depothouders (die er dagelijks voor zorgen dat krantenbezorgers de juiste krant bij abonnees in de bus laten vallen) zelfstandige ondernemers zouden zijn. Toch was ‘van echt ondernemerschap geen sprake’, volgens het Gerechtshof Amsterdam en moet het Mediahuis meerdere vergoedingen betalen. Dat blijkt uit de uitspraken die het hof op 9 januari heeft gedaan.
Het conflict
In 2021 stopte Mediahuis met de middagbezorging van NRC Handelsblad en Het Parool, omdat de kosten van de bezorging opliepen, terwijl het aantal abonnees van de kranten daalde. Het contract met de depothouders van de twee kranten werd opgezegd, zonder dat er een vergoeding betaald werd. De depothouders stapten naar de rechter. Deze wees erop dat de depothouders niet vrij zijn om allerlei beslissingen te nemen en daarom geen zzp’ers, maar werknemers zijn.
Transitievergoeding
Het gerechtshof keek naar de mate waarin werknemers zelf de wijze van hun werkzaamheden en werktijden kunnen bepalen. Bij het Mediahuis deed een dochterbedrijf van de uitgeverij de administratie van de depothouders en liep de werving van de bezorgers ook grotendeels via de uitgeverij. De depothouders hebben recht op een transitievergoeding en een billijke vergoeding omdat het Mediahuis de arbeidsovereenkomsten met de depothouders zonder de verplichte toestemming heeft opgezegd. Het Mediahuis kan nog in cassatie tegen de negentien uitspraken. [ECLI:NL:HR:2023:443]