Nieuws
Publicatiedatum: 8 november 2022 | Geschreven door: Wander de Groot
kantoorartikelen

Ontslag op staande voet wegens diefstal kantoorspullen

Een werknemer treedt op 4 oktober 2021 in dienst bij schoenenleverancier Wolverine Europe in Heerhugowaard. Hij krijgt een jaarcontract. Op 25 mei 2022 meldt de werkgever dat het contract niet wordt verlengd en dat de werknemer wordt vrijgesteld van werk. Een week later volgt ontslag op staande voet: de man zou via zijn werkgever voor € 2.728,68 kantoorspullen bij 123Inkt.nl hebben besteld en die thuis hebben laten afleveren.

 

Noorwegen

De medewerker ontkent. Hij zegt nooit spullen op naam van zijn werkgever te hebben besteld die op zijn eigen huisadres zijn afgeleverd. Dat kon hij ook niet, want hij was op het moment van de bestellingen in Noorwegen en hij kan dat onderbouwen met documenten. Hij vindt dat er dus helemaal geen dringende reden is voor ontslag op staande voet en eist € 16.658,35 wegens onregelmatige opzegging, € 787,77 aan transitievergoeding en € 1.000 aan billijke vergoeding.

Track & trace

Maar de werkgever kan aantonen dat de oud-medewerker liegt. Alleen hij kon de bestellingen plaatsen via het bestelaccount, alleen hij beschikte over de inloggegevens. En de goederen zijn wel degelijk afgeleverd bij de man thuis, zoals is te achterhalen via track & trace.

Logo

De werkgever kan ook bewijzen dat de oud-werknemer de boekingsbevestiging naar Noorwegen en de treinreis naar de vluchthaven heeft vervalst. Op de bevestiging is een logo te zien van een reisbureau dat duidelijk van internet is geplukt. En op het ene overzicht staat een aankomsttijd met de trein van 7:32 uur in Antwerpen, op de ander staat juist dat de vlucht uit Brussel om 6:45 uur al is vertrokken.

‘Bevelingsmelding’

Dat geldt ook voor de beveiligingswaarschuwing van Google, waarin staat dat er ‘verdachte activiteiten’ op zijn account hebben plaatsgevonden. De melding bevat allerlei spelfouten, zoals ‘bevelingsmelding’, London met een ‘o’, terwijl het om een Nederlandse e-mail gaat en het onjuist gespelde ‘uw heeft dit bericht ontvangen’. Ook de uitlijning van het document klopt niet en de kaart van Londen staat in spiegelbeeld.

Tegeneis

De werkgever komt daarop met een tegeneis: de werknemer moet € 16.575,32 betalen vanwege opzet of schuld. Daarnaast wil Wolverine dat de werknemer € 2.728,68 betaalt wegens ongerechtvaardigde verrijking. Dit bedrag is precies de waarde van de bij 123inkt.nl bestelde en thuis afgeleverde goederen.

Schending waarheidsplicht

De kantonrechter oordeelt dat het aanleveren van vervalste stukken in een rechtszaak een schending is van de waarheidsplicht. Hij acht het ontslag op staande voet gerechtvaardigd en wijst de geëiste schadevergoeding, transitievergoeding en billijke vergoeding af. Hij matigt de eis van de werkgever: die mag van de eindafrekening over zijn opgebouwde vakantiedagen en vakantiegeld de schadevergoeding voor de bestelde goederen inhouden. Daarnaast moet de werknemer de proceskosten betalen.