Nieuws
Publicatiedatum: 18 november 2022 | Geschreven door: Wander de Groot
raad voor de rechtspraak

Tankbeurt van 50 euro leidt tot ontslag op staande voet

Een werknemer is op staande voet ontslagen omdat zijn vrouw voor € 50,21 met de tankpas van zijn werk privé heeft getankt. Dat was de uitspraak van de kantonrechter in Rotterdam op 21 oktober 2022.

 

Bedrijfsauto en tankpas

De werknemer was werkzaam bij een brandpreventiebedrijf en maakte voor het uitoefenen van zijn werk gebruik van een bedrijfsauto en tankpas. In de ‘Overeenkomst inzake auto van de zaak’ is opgenomen dat de tankpas uitsluitend voor zakelijke doeleinden gebruikt mag worden.

 

Camerabeelden

Op 17 juni meldt de werknemer zich ziek. Door een enkelblessure is hij niet in staat om auto te rijden. Op 21 juni appt de werknemer dat hij op 22 juni weer met de auto naar het werk kan. Zijn vrouw gebruikt op de avond van 21 juni de tankpas van de zaak voor haar privé auto. Als de werkgever dit op 28 juni ontdekt, gaat hij op onderzoek uit en vraagt de camerabeelden van het tankstation op. De beelden wijzen uit dat een vrouw met een Volkswagen voor het bedrag van € 50,21 tankt en daarvoor de tankpas gebruikt.

 

Geen plausibele verklaring

Diezelfde 28 juni vindt er een gesprek plaats tussen werkgever en werknemer. Omdat werknemer geen plausibele verklaring kan geven, volgt ontslag op staande voet wegens diefstal en een verstoorde arbeidsrelatie (gebrek aan vertrouwen). Werknemer is het hier niet mee en heeft op 30 juni schriftelijk geprotesteerd tegen dit ontslag en heeft zich beschikbaar gehouden voor werkgever. Op 15 augustus stort hij zelfs het bedrag van de tankbeurt terug op rekening van de werkgever.

 

Zijn eisen

Zijn vrouw zou hem naar het werk brengen met de privé auto en daarom heeft hij haar de tankpas uitgeleend om voor een klein bedrag privé te tanken. Toen hij toch zelf in staat bleek om te rijden, is hij het vergeten te melden. Er is geen sprake geweest van opzet. Hij eist zijn baan terug en doorbetaling van loon of een ontslagvergoeding van bijna € 52.000.

 

Uitspraak rechter

De rechter gaat hier echter niet in mee en concludeert dat het ontslag op staande voet terecht is toegekend en verklaart de geëiste ontslagvergoeding niet-ontvankelijk.