Nieuws
Publicatiedatum: 5 augustus 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Ontslag en transitievergoeding

Onterecht ontslag voor zieke medewerker met TikTok-vakantiefilmpje

Wat moet je doen als je zieke medewerker een filmpje post op TikTok van leuke vakantiebeelden uit de CaraÏben met de hasthtags ‘Summer was by far the best’ en ‘Oranjestad’? En dat zonder dat de medewerker toestemming heeft gevraagd om vakantie op te nemen tijdens haar ziekte? Ontslag op staande voet, dacht werkgever Infinitascare, een instelling voor begeleid wonen in Schiedam. De medewerker vocht het ontslag aan bij de rechter en die gaf de werkgever ongelijk.

Moeizame re-integratie

De re-integratie van de medewerker met een tijdelijk contract verliep al niet soepeltjes. Ze kwam een paar keer niet opdagen bij de bedrijfsarts, ze was niet bereikbaar voor de werkgever en ze was niet verschenen op het werk na het advies van de bedrijfsarts dat ze weer aan de slag kon. Ze had er zelfs al een officiële waarschuwing voor gekregen en haar loon was opgeschort. En toen kwam dat filmpje op TikTok. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen, zei de werkgever. Vandaar het ontslag op staande voet, ook al liep het contract nog tot november.

Wel of niet op vakantie

De rechter vroeg maar eens goed door. Gaf dat TikTok-filmpje echt ook de doorslag bij het ontslag? Ja, zei de werkgever. Dat beperkte de zaak tot nog maar één vraag. Was mevrouw nu wel of niet op vakantie geweest naar de Antillen deze zomer? Nee, zei de medewerker, ik was gewoon ziek thuis. Het filmpje dat ze op TikTok had geplaatst was een collage van beelden van eerdere vakanties, in september op Aruba en in februari op Curaçao. Ze kon dat onderbouwen met haar vliegtickets en met haar telefoonbeelden, waarop duidelijk te zien was dat de beelden inderdaad tijdens eerdere reizen waren gemaakt.

Onterecht ontslag

Onterecht ontslag op staande voet oordeelde de rechter. Dus moet de werkgever betalen. Niet de gevraagde billijke (ontslag)vergoeding, want de rechter vond het ontslag weliswaar onrechtmatig, maar niet verwijtbaar gezien de moeizame re-integratie. Wel het achterstallig salaris vanwege de loonopschorting: twee maandlonen plus wettelijke verghoging en wettelijke rente. En een gefixeerde schadevergoeding gelijk aan de opzegtermijn: een maandloon. En de gebruikelijke transitievergoeding die hoort bij het einde van een dienstverband. Plus de openstaande vakantiedagen en vakantiegeld. Bij elkaar ruim € 6.000.