Nieuws
Publicatiedatum: 11 februari 2022 | Geschreven door: Hans Delissen

Coronakritiek op social media reden tot ontslag

Een medewerker van een zorginstelling uit stevige kritiek op het coronabeleid. Ze post op social media dat het vaccin experimenteel en risicovol is en dat de ‘code van Neurenberg’ hierop van toepassing is. Volgens haar zou iedereen die actief meewerkt aan het coronabeleid daardoor aansprakelijk gesteld kunnen worden. Net zoals in Neurenberg, waar de naziarts Joseph Mengele veroordeeld werd op zijn medische experimenten op mensen in de concentratiekampen.

Op staande voet

De werkgever vindt deze uitspraken over de grens en reden tot ontslag. Ook volgens de rechter heeft de medewerker, die biomedische wetenschappen heeft gestudeerd, met deze uitspraak een grens overschreden en dus mag de werkgever haar ontslaan. De medewerker legt zich hier niet bij neer en gaat in hoger beroep. Die zaak dient op 16 februari.

Topje va de ijsberg

Volgens arbeidsrechtadvocaten zal het in de toekomst vaker voorkomen dat uitlatingen op social media leiden tot ontslag op staande voet. Vorig jaar zijn zo’n 750 werknemers op die manier ontslagen. Inmiddels zou in 10% van de ontslagzaken sprake zijn van uitingen via de sociale media,.. En dat is volgens kenners slechts het topje van de ijsberg omdat veel ontslagzaken in onderling overleg worden geregeld.

Vrijheid van meningsuiting

Toch is dit een van de meest opmerkelijke ontslagzaken van afgelopen jaar. Het gaat hier om een hoogopgeleide medewerker die werkzaam is bij een zorginstelling als medewerker kennismanagement en toch zeer radicale uitspraken doet. Dit laat zien dat er ook aan de vrijheid van meningsuiting grenzen zijn geboden.

Meer informatie over de regels voor ontslag vind je in de gelijknamige checklist.