Groeiende wervingsproblematiek leidt tot hogere werkdruk
Maar liefst 60% van de werkgevers die meer wervingsproblemen verwachten, denkt dat dit tot een hogere werkdruk onder de medewerkers zal leiden. Dit kan leiden tot overbelasting en uitval van personeel. Steeds meer organisaties verwachten dat het moeilijker wordt om vacatures te vervullen. In 2018 zijn dit vier op de tien bedrijven, ten opzichte van 30% van de werkgevers die dit in 2017 verwachtte. Deze wervingsproblematiek komt voort uit een tekort aan kandidaten voor openstaande vacatures, maar ook een gebrek aan de benodigde vakkennis en werkervaring onder sollicitanten. Zo bleek onlangs uit enquêteonderzoek van het UWV naar personeelswerving onder ruim 6.700 bedrijven.
Oorzaken wervingsproblemen
Moeilijk vervulbare vacatures komen vaker voor bij als er een hoog opleidingsniveau gevraagd wordt of als er sprake is van specifieke functie-eisen. Denk hierbij een bepaalde certificaten, een vakdiploma of taalvaardigheid. Naast een gebrek aan kandidaten en de specifieke functie-eisen, zijn ook een gebrek aan motivatie en het ontbreken van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden oorzaken van de wervingsproblematiek.
Oplossingen voor de lange termijn?
Werkgevers zoeken eerst hun heil in kortetermijnoplossingen, zoals het aanpassen van functie-eisen en het intensiveren van het wervingstraject. Als deze oplossingen niet meer toereikend zijn, kunnen zij gebruikmaken van langetermijnoplossingen, zoals het aanbieden van scholing en het anders organiseren van werk, aldus het UWV.
Meer lezen over het aanpakken van wervingsproblemen? Download hier alle 24 oplossingen van het UWV om personeelstekort aan te pakken.