Werkgever moet antidiscriminatiebeleid bij werving en selectie vastleggen
Werkgevers met meer dan 25 werknemers worden wettelijk verplicht om antidiscriminatiebeleid op schrift te stellen bij hun werving en selectie. Aannameprocedures moeten systematisch worden ingericht en gebaseerd zijn op relevante functie-eisen, die inzichtelijk en controleerbaar zijn. Maakt een werkgever zich schuldig aan discriminatie, dan kan de arbeidsinspectie na een waarschuwing een boete van maximaal € 4.500 opleggen. De boetes worden openbaar gemaakt.
Kleine werkgevers
Werkgevers met 25 of minder werknemers moeten sollicitanten ook gelijke kansen bieden, maar dat hoeven ze niet schriftelijk vast te leggen. Tenzij de arbeidsinspectie een vermoeden of bewijs van discriminatie heeft. Uitzendbureaus worden verplicht discriminerende verzoeken eerst met de inhurende werkgevers te bespreken en als dat niet helpt, een melding te doen bij de arbeidsinspectie.
Per 1 januari 2024
De Tweede Kamer heeft op 14 maart ingestemd met de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie, feitelijk een aanpassing van de Arbowet en de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI). Het is onderdeel van het eerder aangekondigde Actieplan Arbeidsmarktdiscriminatie 2022-2025. De Eerste Kamer stemt vermoedelijk volgende week dinsdag in met het wetsvoorstel, dat dan op of rond 1 januari 2024 in werking treedt.