Nieuws
Publicatiedatum: 16 februari 2022 | Geschreven door: Hans Delissen

Werkgevers versoepelen selectie-eisen en leiden meer zelf op

Door de krapte op de arbeidsmarkt en de groeiende uitstroom is het voor werkgevers steeds lastiger om aan personeel te komen. Werkgevers spelen hier op in door vacatures langer open te zetten en vaker headhunters in te schakelen. Maar het belangrijkste is iets minder strikt te selecteren op gewenste competenties die de werknemer ook makkelijk bij zijn nieuwe werkgever kan leren. Dat blijkt uit een onderzoek van het UWV onder ruim 3.000 werkgevers.

Moeilijk vervulbare vacatures

De afgelopen twaalf maanden was gemiddeld 55% van de vacatures moeilijk vervulbaar. De komende twaalf maanden wordt er niet beter op. 61% van de werkgevers verwacht nog grotere wervingsproblemen. De oorzaken zijn vooral het gebrek aan belangstellenden en het niet beschikken over de juiste vaardigheden van degenen die wel solliciteren. Ook de uitstroom wordt als steeds groter probleem ervaren. Drie op de tien werkgevers verwacht de komende twaalf maanden problemen met het vasthouden van bestaande werknemers.

Andere werving

De meest voor de hand liggende manier is zelf en anders werven of de vacature langer open laten staan. Driekwart van de werkgevers deed dat. Het inschakelen van een headhunter, wervings-en selectiebureau of uitzendbureau is natuurlijk ook altijd een goede manier om vacatures vervuld te krijgen. Ongeveer 50% van de werkgevers maakte hier gebruik van. Steeds meer werkgevers nemen mensen aan die niet aan de functie-eisen voldoen, maar leiden deze zelf op. Zo’n 40% verdeelde het werk onder het zittend personeel.